13 November, 2013

Ce este un router

Un router este un echipament de emitere a semnalului de internet fie prin cablu, fi în eter, caz în care semnalul este cunoscut sub numele de Wi-Fi.

Standardele aflate acum în funcțiune sunt 802.11n și 802.11ac. Diferențele dintre aceste două standarde nu sunt foarte mari, dar sunt totuși esențiale. Anumite tehnologii nu funcționează pe 802.11n, care este mai vechi, deoarece sunt tehnologii inventate după stabilirea acestui standard. În același mod, unele tehnologii nu funcționează pe 802.11ac, pentru că au fost considerate de către organismul internațional care reglementează standardele, IEEE, ca fiind depășite. Standardele nu impun implementarea anumitor tehnologii în echipamente (evident, cu excepția celor care le face să se încadreze în respectiva categorie de produse), în schimb reglementează tehnicile specifice de implementare a acestora, așa încât atunci când două echipamente care au implementată aceeași tehnologie încearcă să se asocieze (un router cu un laptop, cu un smartphone sau cu o tabletă), tehnologiile să aibă același nivel și aceeași metodologie de funcționare pentru ca acest lucru să fie posibil.

Routerele sunt diferite de shitch-uri prin faptul că sunt mult mai sofisticate, ele administrând pachetele primite și trimise pentru a putea identifica fiecare echipament conectat la el și pentru a putea să-l transmită corect, în vreme ce switch-ul administrează doar căile de conectare a fiecărui echipament la rețea.
Routerele sunt de mai multe tipuri, în funcție de anumite standarde pe care le respectă. Astfel putem întâlni routere cu adaptoare wireless și routere doar cu cablu UTP, routere Gigabit și routere în 100 de Mega, etc. Ele sunt dotate cu un software de administrare, unde pot fi făcute anumite modificări care țin de felul în care se face distribuția internetului (DHCP, IP static), de felul în care semnalul de Internet este transmis către router (DHCP, PPPOE, IP static, etc), precum și anumite securizări de acces, cele mai importante fiind cele pentru zona Wi-Fi, unde poate fi setată o parolă de acces la router, un nume al rețelei pe care routerul o emite (SSID) sau, pentru cazul în care securitatea trebuie să fie mai strictă, un număr limitat de acces al echipamentelor, bazat pe codul MAC al plăcii de rețea al acestora.
În general un router are 4 sau 8 porturi de conectare prin cablu UTP (denumite LAN, Local Area Network) și, evident, un port de acces la Internet (denumit WAN, Wide Area Network). Pentru conectarea routerului la Internet, acesta trebuie să fie configurat conform datelor primite de la ISP (Internet Service Provider). Software-ul de administrare permite acest lucru. După ce au fost efectuate aceste setări, verificarea se poate face imediat prin conectarea unui echipament prin cablu la un port LAN, după ce acestea au fost configurate din software să fie pe DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol).

No comments:

Post a Comment