Cu bateriile ne-am obișnuit. Le cumperi, le folosești, apoi le
arunci. Unde? Da, asta e o chestie. Unde le arunci, din moment HG nr
1132 din 18 septembrie 2008 spune că ele nu trebuie aruncate la gunoi,
ci reciclate, bla bla bla.
Acumulatorii sunt mult mai OK din
punctul ăsta de vedere, pentru că uite, pe alea le reîncarci după ce se
descarcă, așa că scapi de faza cu aruncatul. Evident, după vreo 40, 50
de încărcări, nu mai poți face nimic cu ele; nimic altceva decât să le
arunci. Și atunci te lovești de HG nr 1132 din 18 septembrie 2008.
Dar să revenim la oile noastre. Sunt aparate care nu funcționează cu acumulatori (au scris foarte clar pe zona de baterie lucrul acesta, iar altele care termină bateriile imediat. Deci efectiv preferința între cele două nu prea stă la latitudinea celui care le folosește. Totuși, se poate face o diferențiere între diferiți producători de baterii și acumulatori, mai ales că fiecare dintre ei scot pe piață produse cu caracteristici diferite. Să luăm spre exemplu Duracell, care sunt singurii (pe care i-am văzut eu pe piața românească) care scot baterii cu bară de verificare a încărcării. În scurtul clip video de mai jos se poate vedea foarte clar cum arată o astfel de baterie și cum funcționează.
Acumulatorii din păcate nu un asemenea de element, ceea ce reprezintă un mare neajuns. Este foarte adevărat că multe dintre echipamentele care utilizează acumulatori au propriul lor sistem de prezentare a acestor informații. Cele care utilizează baterii însă, nu dispun de asemenea funcții.De unde și nevoia unei idei geniale ca a celor de la Duracell.
Cu echipamentele medicale care utilizează baterii - și vorbesc de baterii mici, cum sunt CR2032 - cum ar fi cântarele de baie sau tensiometrele, problema majoră rezidă din faptul că, atunci când se descarcă bateria, echipamentul începe să funcționeze incorect, fără însă a anunța care este problema. Din acest motiv eu mi-am făcut obiceiul să schimb bateriile la acest gen de echipamente cam odată la 6 luni.
No comments:
Post a Comment