28 October, 2013

Între SSD și HDD

SSD-urile sunt componente hardware de stocare, următoarele în gamă după HDD-uri. Solid State Drive înseamnă de fapt că este vorba despre o componentă care nu conține niciun disc (spre deosebire de HDD, care înseamnă Hard Disk Drive și care conține discuri pentru care este nevoie de un motor pentru a-l învârti), respectiv niciun motor care să-l acționeze. Acest lucru conferă SSD-ului două mari avantaje: primul se referă la lipsa părților mobile din construcția sa hardware, ceea ce duce la minimizarea riscului de uzare a componentelor din care este construit, în vreme ce al doilea derivă tocmai din această lipsă a părților mobile, și anume consumul limitat de curent.
În general o componentă utilizată pentru stocarea de date are ca relevanță următoarele caracteristici: capacitatea de stocare, viteza de scriere și viteza de (read/write speed) consumul de curent și mărimea. Pentru HDD-uri, acestea sunt în general limitate de numărul de platane, de viteza de rotație a acestora precum și de numărul lor. Astfel, în general HDD-urile pentru desktop au dimensiunea de 3,5 inch, între două și cinci platane, din care de multe ori nu sunt utilizate toate sau, cel puțin, nu la întreaga capacitate și viteze de la 5 900 rpm (rotații pe minut) la 7 500 rpm, și până la 10 000 rpm. În ce privește viteza de citire și de acces, acestea variază în funcție de tipul de hard disk și de tehnologie. În general la HDD-urile de 5 900 rpm sunt mai lente atât pe scriere cât și pe citire, cu toate acestea existând anumite excepții. Valorile se înscriu undeva între 20 milisecunde viteză de citire și 15 până la 20 milisecunde viteză de scriere. Viteza de scriere și de citire pentru HDD-urile de 7 500 rpm este în general mai mică decât la celelalte. Astfel, pentru acestea valorile sunt cuprinse între 6 și 16 milisecunde pentru scriere și 15 milisecunde pentru citire.
HDD-urile de laptop sun ceva mai mici, dimensiunea lor fiind de 2,5 inch. Cu un singur platan sau, cel mult cu două, viteza de rotire a acestora este în marea majoritate a cazurilor de 5400 rpm. Evident, acest lucru aduce viteze de scriere și citire mai mari, făcându-le ceva mai lente. Datorită vitezei mai mici de rotație, consumul de curent este ceva mai mic.

SSD-urile nu au platane și nici altfel de componente muabile, ele fiind construite din circuite integrate. Acest lucru le face să fie mai silențioase, mai rezistente la șocuri și, evident, le oferă viteze de acces incomparabil mai mici decât în cazul HDD-urilor. Începând din 2010 a fost introdusă în fabricarea SSD-urilor tehnologia NAND, care ajută la retenția datelor fără a fi nevoie de curent. Această tehnologie a început să fie utilizată frecvent și la construcția de memorii RAM.
Performanțele unui laptop sau ultrabook dotat cu SSD vor fi de până la cinci, șase ori mai ridicate decât în cazul celor dotate cu HDD. Cel puțin în ce privește partea de boot, unde există printre cele mai multe accesări atât de citire cât și de scriere, performanțele pot fi surprinzătoare. Mai mult decât atât, din moment ce majoritatea aplicațiilor necesită resurse din ce în ce mai multe, nevoia unui SSD se face simțită.
În ce privește prețurile, storage-ul pe SSD este și va mai fi o vreme costisitor. O simplă căutare pe web ne va oferi informația conform căreia, un SSD de 60 GB are un cost care începe de la 250 lei, ajungând ca unul de 240 GB să coste undeva la 800 lei. Prețul totuși este justificat având în vedere fiabilitatea acestor componente, precum și stimulul în ce privește performanța pe care computerul îl va primi.


No comments:

Post a Comment